papillomavirusi i njeriut

molekula e papillomavirusit njerëzor

Infeksioni nga papillomavirusi (human papillomavirus, papillomavirus) është një sëmundje onkogjene që manifestohet në formën e formacioneve papilare (lytha, lytha) në lëkurën e njeriut ose në zonën gjenitale. Të dy burrat dhe gratë janë pothuajse njësoj të ndjeshëm ndaj virusit.

Vlen të përmendet se një infeksion i këtij lloji mund të tregojë formimin e një tumori malinj. Sot në mjekësi njihen më shumë se 100 lloje të këtij virusi. Rreth 30 prej tyre prekin vetëm organet gjenitale femërore.

Organizata Botërore e Shëndetësisë studioi HPV - papillomavirusi njerëzor quhet kaq shkurt, dhe zbuloi se më shumë se 60% e njerëzve të Tokës janë të infektuar me të. Për më tepër, disa prej tyre janë vetëm bartës, ndërsa në të tjera manifestohet në formën e papillomatozës së lëkurës, mukozave, por në disa raste papillomavirusi i njeriut shkakton degjenerim të qelizave dhe kancer.

Etiologjia

Rreth 60% e popullsisë së botës janë bartës të mundshëm të infeksionit të papillomavirusit njerëzor. Në shumicën e rasteve, virusi transmetohet nga një person i sëmurë te një person i shëndetshëm. Përveç kësaj, faktorët provokues janë si më poshtë:

 • fillimi i aktivitetit seksual në moshë të re;
 • seks i pambrojtur, ndryshim i shpeshtë i partnerëve seksualë;
 • inflamacion kronik në zonën gjenitale, sëmundjet infektive të sistemit gjenitourinar;
 • abortet e shpeshta;
 • imunitet i dobët;
 • abuzimi me alkoolin;
 • mosrespektimi i rregullave të higjienës personale.

Siç tregon praktika mjekësore, gratë janë në grupin kryesor të rrezikut. Probabiliteti i "marrjes" së një sëmundjeje të tillë është mjaft i lartë tek personat e grupmoshës 20-45 vjeç. Kjo është, ata që bëjnë një jetë seksuale aktive.

Simptoma të përgjithshme

Simptomat e këtij lloji të infeksionit varen nga fakti se cili ishte faktori provokues. Sëmundja nuk ka një pasqyrë të vetme klinike. Sidoqoftë, simptomat e mëposhtme mund të dallohen:

 • formimi i lythave;
 • acarim i lëkurës në zonën gjenitale;
 • siklet gjatë marrëdhënies seksuale;
 • skuqje dhe kruajtje të pjesshme.

Në të njëjtën kohë, vlen të përmendet se simptomat në formën e acarimit dhe kruajtjes së lëkurës mund të tregojnë një sëmundje tjetër. Prandaj, vetë-mjekimi nuk ia vlen në asnjë rast. Me simptoma të tilla, është më mirë që menjëherë të konsultoheni me një dermatolog.

Lythat më shpesh shfaqen në vendet e mëposhtme:

 • në lëkurën e pëllëmbëve, shputave;
 • në zonën gjenitale;
 • në zgavrën e gojës.

Në raste më të rënda, ky lloj infeksioni mund të zhvillohet në qafën e mitrës, fshikëzën dhe vaginë. Mënyra e vetme për të hequr qafe lythat është përmes operacionit. Infeksioni i papillomavirusit njerëzor tek gratë mund të çojë në kancer të qafës së mitrës. Sa për meshkujt, faktori onkogjen është vërejtur shumë më rrallë.

Vlen gjithashtu të përmendet se në fazat e para të zhvillimit, një sëmundje e këtij lloji të simptomave praktikisht nuk jep. Kjo është ajo që shpesh çon në një faktor rreziku onkogjen për infeksion.

Patogjeneza

Infeksioni me virus është i mundur vetëm nëse një person i shëndetshëm ka mikrotraumë të organeve gjenitale. Në këtë rast, papillomavirusi hyn në trupin e një personi të shëndetshëm dhe fillon të zhvillohet.

Periudha e inkubacionit të një lloji onkogjenik të virusit mund të zgjasë nga disa muaj deri në disa vjet, duke mos shfaqur asnjë simptomë. Me fjalë të tjera, një person tashmë i infektuar mund të jetë bartës dhe të mos jetë i vetëdijshëm për këtë.

HPV tek femrat

Siç është përmendur tashmë, gratë e moshës 20-45 vjeç janë më të ndjeshme ndaj virusit. Por këtu vlen të theksohet fakti se në grupin kryesor të rrezikut janë ata që ndërrojnë shpesh partnerë seksualë dhe bëjnë seks të pambrojtur.

Ky lloj infeksioni tek gratë ndahet në grupet e mëposhtme:

 • onkogjenitet i lartë;
 • onkogjeniteti i ulët;
 • tipi joonkogjen.

Më e rrezikshmja për shëndetin e grave është një infeksion i një lloji të lartë të onkogjenitetit. Pothuajse gjithmonë, ajo çon në kancer - një tumor malinj, kanceri i qafës së mitrës. Rreziku i një zhvillimi të tillë të patologjisë është 90%. Situata përkeqësohet nga fakti se në fazat e hershme të zhvillimit, sëmundja nuk shfaq simptoma. Herë pas here, lytha të vegjël mund të shfaqen në pëllëmbët dhe shputat.

Me një lloj infeksioni me onkogjenitet të lartë, formohen lythat. Këto janë formacione të ngjashme me lythat, por me skaje të dhëmbëzuara. Formacione të tilla mund të shfaqen në vaginë, anus, në perineum. Ndonjëherë lythat mund të marrin formën e flluskave me lëng, të cilat përfundimisht shpërthejnë dhe lëshojnë një erë të pakëndshme.

Një lloj i lartë i infeksionit HPV mund të shkaktojë gjithashtu kancer të vaginës dhe vulvës. Në raste më të rralla klinike, kanceri i nazofaringit është i mundur. Duhet të theksohet se është pothuajse e pamundur të kurohet plotësisht një formë e lartë e onkogjenitetit të HPV.

virusi i papillomës tek meshkujt

Infeksioni nga papillomavirusi tek meshkujt mund të ndodhë pa asnjë simptomë. Vlen të theksohet se në grupin kryesor të rrezikut, meshkujt që ndryshojnë shpesh partnerin seksual bëjnë seks të pambrojtur.

Formacionet patologjike lokalizohen në vende të tilla:

 • në kokë dhe bosht të penisit;
 • në lëkurën e skrotumit;
 • në perineum;
 • në membranën mukoze.

Formacione të tilla mund të grupohen. Si rregull, ato nuk shkaktojnë kruajtje dhe ndjesi të tjera të pakëndshme. Shumë rrallë, ato mund të shoqërohen me kruajtje ose djegie vetëm gjatë marrëdhënieve seksuale.

Një virus i këtij lloji tek meshkujt mund të marrë formën e onkogjenitetit të lartë. Kjo çon në kancer të organeve gjenitale. Por, nëse filloni trajtimin në kohë, atëherë rreziku i sëmundjeve onkogjene minimizohet. Lythat që shkaktohen nga virusi HPV hiqen në mënyrë kirurgjikale ose me solucione të veçanta kimike. Gjatë rrugës, përshkruhen ilaçe antivirale. Prandaj, në fazat e hershme të zhvillimit të këtij lloji të sëmundjes tek meshkujt, ajo mund të eliminohet plotësisht.

papillomavirusi i njeriut tek femrat dhe meshkujt

Diagnostifikimi

Diagnoza e infeksionit HPV përbëhet nga disa faza. Fillimisht bëhet ekzaminimi nga mjeku dhe sqarimi i anamnezës. Nëse sëmundja dyshohet tek gratë, atëherë ekzaminimi parësor duhet të bëhet nga një gjinekolog. Pas kësaj, mund të përshkruhen testet e mëposhtme:

 • kruarje vaginale;
 • biopsi e indit vaginal;
 • Analiza PCR.

Kjo e fundit bën të mundur jo vetëm vendosjen e saktë të diagnozës, por edhe përcaktimin e shkakut të zhvillimit të procesit patologjik, formën e tij të zhvillimit. Nëse ekziston rreziku i zhvillimit të një sëmundjeje onkologjike, atëherë përshkruhen gjithashtu një test i përgjithshëm dhe biokimik i gjakut, metodat e kërkimit instrumental.

Kolposkopia është e detyrueshme nëse dyshohet për infeksion HPV. Ky është një ekzaminim i qafës së mitrës, për të identifikuar ndryshimet e thella patologjike.

Ndërsa për meshkujt, diagnoza ka pothuajse të njëjtën pamje. Pas ekzaminimit nga një urolog ose kirurg, jepet një referim për testim.

Vetëm sipas rezultateve të diagnozës, një mjek kompetent mund të përshkruajë kursin e duhur të trajtimit. Sa më herët të diagnostikohet sëmundja, aq më i ulët është rreziku i komplikimeve.

Mjekimi

Për momentin, nuk ka asnjë ilaç në mjekësi që mund të shkatërrojë qëllimisht virusin HPV. Prandaj, trajtimi është kompleks. Nuk merret parasysh vetëm forma e sëmundjes, por edhe shkaku i shfaqjes së saj. Gjithashtu vlen të theksohet se një person që ka qenë i sëmurë ose është i sëmurë me virusin HPV duhet të ekzaminohet rregullisht nga mjeku që merr pjesë. Është e mundur të kurohet plotësisht virusi papilloma vetëm në fazat e hershme. Në çdo rast, rreziku i zhvillimit të kancerit ose formimit të një tumori malinj është gjithmonë aty. Shmangia e virusit është më e lehtë sesa të shpëtosh prej tij.

Trajtimi i infeksionit papillomavirus mund të ndahet me kusht në fazat e mëposhtme:

 • heqja e lythave ose lythave;
 • terapi medikamentoze për të parandaluar formacionet e reja;
 • terapi që synon forcimin e sistemit imunitar.

Duhet të kihet parasysh se një program i tillë trajtimi është i zbatueshëm vetëm nëse nuk ekziston rreziku i zhvillimit të një tumori malinj ose infeksioneve seksualisht të transmetueshme. Nëse kjo e fundit konfirmohet, programi i trajtimit përfshin barna për eliminimin e sëmundjes themelore. Ilaçet antivirale përdoren në çdo rast. Në shumicën e rasteve, përshkruhen barna me spektër të gjerë. Megjithatë, përdorimi i barnave të tilla nuk përjashton përsëritjen e sëmundjes.

Është shumë më e vështirë për të kuruar virusin HPV nëse është bërë kronik dhe ka një faktor të lartë onkogjen. Në këtë rast, përshkruhen teste shtesë dhe përdoret kimioterapia.

Trajtimi i papillomavirusit njerëzor është i mundur vetëm nga një specialist kompetent. Vetë-mjekimi këtu është i papranueshëm, pasi virusi HPV njihet si onkogjen. Prandaj, në shumicën e rasteve, është mjaft e vështirë për ta kuruar atë. Edhe heqja kirurgjikale e lythave gjenitale apo lythave nuk e përjashton riformimin e tyre.

Si ta trajtojmë saktë papillomavirusin, mund të thotë vetëm një specialist. Përdorimi i mjeteve juridike popullore për kurimin e HPV-së nuk mjafton. Prandaj, nëse zbulohen simptoma të sëmundjes, duhet menjëherë të kërkoni ndihmë mjekësore kompetente.

Parandalimi

Një nga masat parandaluese më efektive është vaksinimi kundër virusit. Kjo bën të mundur parandalimin e zhvillimit në trup jo vetëm të infeksionit HPV, por edhe të kancerit të qafës së mitrës. Përveç kësaj, rregullat e mëposhtme duhet të ndiqen:

 • vetëm seks i mbrojtur;
 • forcimi i sistemit imunitar;
 • ekzaminim i rregullt nga një gjinekolog ose urolog;
 • higjiene personale.

Ju duhet të monitoroni me kujdes shëndetin tuaj, mos abuzoni me alkoolin, pirjen e duhanit. Për sa i përket jetës intime, nëse është e mundur, duhet të përjashtohet ndryshimi i shpeshtë i partnerëve seksualë. Me simptoma, duhet menjëherë të konsultoheni me një mjek, dhe jo të vetë-mjekoni.