Llojet kryesore të analizave për papilloma, veçoritë e mbledhjes së tyre

Papillomavirusi ose HPV është një mikroorganizëm që ka dhjetëra nënspecie. Në varësi të llojit të virusit që ka një person, disa ndryshime ndodhin në lëkurë, në mukozën dhe në organet e brendshme.

HPV-të që lidhen me nënspeciet onkogjene janë veçanërisht të rrezikshëm, domethënë rrisin rrezikun e zhvillimit të sëmundjeve malinje. Një analizë për papilloma, e bërë në kohë, ndihmon në përcaktimin e llojit të papillomavirusit dhe, në përputhje me rrethanat, marrjen e trajtimit antiviral, i cili është gjithashtu parandalimi i kancerit.

Shkaqet e HPV

Papillomavirusi i njeriut është një nga viruset më të përhapur në mbarë botën.

Besohet se një ose më shumë shtame të këtij mikroorganizmi mund të gjenden në pothuajse 90% të popullsisë. Një shpërndarje kaq e përhapur e HPV-së është për shkak të lehtësisë së transmetimit të tij.

Virusi transmetohet vetëm nga personi në person, por në disa mënyra. Më themelore është seksi, dhe mund të jetë ose kontakt seksual tradicional ose oral ose anal. HPV mund të kalojë nga nëna gjatë lindjes tek fëmija dhe shpesh pas një kohe zbulohen papilloma në gojën dhe fytin e fëmijës.

Shpesh, papillomavirusi transmetohet përmes kontaktit, domethënë përmes lëkurës së dëmtuar ose kur përdoren sende të caktuara personale nga njerëz të ndryshëm. Mikroorganizmi ruan në mënyrë të përkryer qëndrueshmërinë e tij në një mjedis të lagësht dhe të ngrohtë, kështu që është e lehtë të bëhesh pronar i tij pasi të vizitosh një banjë ose pishinë.

Disa veçori të aktivitetit seksual rrisin rrezikun e infeksionit. Ky është fillimi i hershëm i tij, ndërrimi i shpeshtë i partnerëve, sëmundjet seksualisht të transmetueshme, abortet tek gratë. Në shumicën e rasteve, gratë janë të infektuara seksualisht me HPV, të cilin mjekët e lidhin me veçoritë anatomike të strukturave të organeve të tyre gjenitale.

Papillomavirusi jo gjithmonë shfaqet menjëherë, në shumicën e rasteve kalojnë disa muaj dhe vite para shfaqjes së tij të jashtme në lëkurë dhe mukoza.

Disa faktorë provokues janë fajtorë për aktivizimin e patogjenit, grupi i tyre përfshin:

 • Dobësim i theksuar i sistemit imunitar. Kjo vërehet pas sëmundjeve të rënda infektive, pas trajtimit të zgjatur me antibiotikë, me sëmundje të shpeshta të frymëmarrjes.
 • Ndikimi negativ i stresit psiko-emocional të zgjatur dhe të shpeshtë.
 • Prania e sëmundjeve kronike të zonës gjenitale, organeve urinare, traktit tretës.
 • Avitaminoza.
 • Zakonet e këqija - pirja e duhanit afatgjatë, abuzimi me alkoolin.

Aktivizimi i virusit çon në faktin se ai grumbullohet në sasi të mëdha në një zonë të caktuar të trupit ose në mukozën dhe ndryshon strukturën dhe funksionin e qelizave të vendosura këtu. Rezultati i këtij procesi është shfaqja e lythave dhe papillomave.

Veçanërisht të rrezikshme janë lythat gjenitale që shfaqen në organet gjenitale të jashtme dhe tek gratë brenda vaginës. Daljet në lëkurë mund të jenë të vetme dhe të shumëfishta, shpesh ato lëndohen, gjë që rrit rrezikun e degjenerimit të qelizave normale në ato atipike.

Si dhe pse bëhet analiza për papillomavirusin human?

molekulat e papillomavirusit njerëzor

Kur papillomat shfaqen në trupin e njeriut, një dermatolog mund të thotë patjetër që një virus është i pranishëm në trupin e këtij pacienti.

Por që trajtimi të jetë sa më efektiv është i nevojshëm diagnostikimi laboratorik për të përcaktuar llojin e virusit dhe sasinë e tij në organizëm.

Është e domosdoshme të përcaktohet lloji i HPV nëse zbulohen rritje papillomatoze:

 • Në organet gjenitale të jashtme, tek gratë në vaginë dhe tek burrat në penis dhe uretrës.
 • Në zonën e fytit dhe gojës.
 • rreth anusit.

Analiza në këtë rast ju lejon të përcaktoni nëse virusi i përket një grupi onkogjen ose joonkogjen.

Kjo i lejon mjekut të parashikojë rezultatin e sëmundjes dhe të përshkruajë trajtim që parandalon mundësinë e zhvillimit të një lezioni malinj. Një analizë për papillomavirusin human është e nevojshme dhe nëse zbulohen gjendje prekanceroze, tek femrat bëhet fjalë për displazi ose leukoplaki të qafës së mitrës.

Një analizë për papillomavirus rekomandohet për çdo grua pas 30 vjetësh. Në mënyrë ideale, duhet të rimerret një herë në tre deri në pesë vjet. Një qëndrim i tillë ndaj shëndetit do t'i lejojë dikujt të identifikojë zhvillimin e qelizave atipike në fazat e hershme të shfaqjes së tyre.

Për të përcaktuar HPV në trupin e njeriut, janë zhvilluar metoda të ndryshme diagnostikuese. Pacienti merr gjak për analiza, kruarje dhe njollosje tek gratë nga kanali i qafës së mitrës dhe qafa e mitrës. Tek meshkujt nevojiten për analiza qelizat nga shtresa mukoze e uretrës, sekreti i prostatës.

Para se të bëni analizën, rekomandohet t'i përmbaheni disa rregullave. Pacientët meshkuj nuk duhet të urinojnë për një orë e gjysmë. Një grua gjatë higjienës së mbrëmjes së mëparshme nuk duhet të lajë dhe të përdorë detergjentë baktericid.

Nëse është e nevojshme, nëse dyshohet për HPV, bëhet një biopsi. Kjo do të thotë, një pjesë e vogël e indit merret nga zona e transformimit të qelizave.

Metodat diagnostikuese

Qendrat moderne mjekësore kanë disa metoda për zbulimin e HPV në trupin e njeriut. Më të përdorurat janë këto:

 • PCR - reaksioni zinxhir i polimerazës. Kjo metodë bazohet në zbulimin e ADN-së së papillomavirusit njerëzor, gjë që bën të mundur gjetjen e këtij mikroorganizmi me pothuajse probabilitetin më të lartë. Studimi kërkon lëngje biologjike - gjak, pështymë, urinë, lëng amniotik ose gërvishtje nga shtresa mukoze e qafës së mitrës ose uretrës. Diagnostifikimi i ADN-së gjithashtu ndihmon për të përcaktuar llojin e mikroorganizmit dhe raportin e tij sasior në momentin e marrjes së mostrës.
 • Testi Digin është një analizë moderne, shumë e ndjeshme që ju lejon të caktoni një virus në një nga njëqind shtamet dhe të përcaktoni onkogjenitetin e tij. Për të analizuar papillomën, është e nevojshme një kruarje nga vagina ose uretra. Interpretimi i rezultateve të marra kryhet nga një mjek. Testi Digin ju lejon të zbuloni përqendrimin e virusit, duke treguar një rrezik të lartë të degjenerimit të qelizave të ndryshuara në ato kanceroze. Prandaj, ky studim është i nevojshëm për të përshkruar trajtimin më efektiv parandalues.

Në rast të rezultateve pozitive të testit ose në rast të rezultateve të dyshimta, përshkruhet një diagnozë e dytë. Kjo ju lejon të vlerësoni rezultatet e trajtimit dhe të përcaktoni me saktësi nëse një person është i infektuar me HPV.

Por edhe me rezultate negative, çdo person, nëse është e mundur, duhet të ekzaminohet periodikisht, pasi është e mundur të infektohet me virusin në çdo kohë.

Karakteristikat e sondazhit tek gratë

kontaktimi me një mjek për një papillomavirus njerëzor

Diagnoza e papillomavirusit tek gratë ka karakteristikat e veta. Më informative është një kruarje e marrë cilësisht nga zona e ndryshimeve të dukshme dhe nga kanali i qafës së mitrës.

Materiali merret duke përdorur një furçë të veçantë, në të njëjtën kohë merret një njollë për citologji. Në disa raste, një sondë mjekësore universale mund të përdoret për marrjen e mostrave. Materiali nuk duhet të merret gjatë menstruacioneve, pasi do të tregojë rezultate jo të besueshme.

Pacientëve të një gjinekologu që nuk kanë mbushur moshën tridhjetë vjeç u caktohet vetëm citologjia. Zbulimi i HPV-së para moshës 30 vjeçare nuk është informativ - besohet se infeksioni tek të rinjtë vazhdon fshehurazi.

Pas 30 vjetësh, citologjia përshkruhet së bashku me analizat për papillomavirusin. Në këtë kohë, është e rëndësishme të mos humbisni momentin që tregon degjenerimin e qelizave normale në qeliza kancerogjene.

Roli i gjenotipizimit?

Gjenotipi është përcaktimi laboratorik i llojit të virusit. Një studim i tillë ka disa përparësi, këto janë:

 • Zbulimi i njëkohshëm i disa llojeve të virusit.
 • Përcaktimi i shkallës së onkogjenitetit të HPV. Besohet se kanceri i qafës së mitrës ndodh nëse një grua ka HPV tipet 16 dhe 18.
 • Mundësia e njohjes së riinfeksionit nga infeksioni i vazhdueshëm (kronik) gjatë testeve të përsëritura.

Identifikimi i shtameve onkogjene i lejon mjekut të zgjedhë regjimin e trajtimit që do të sigurojë efektin maksimal antiviral në trup dhe do të sigurojë parandalimin parandalues të zhvillimit të kancerit.

Ri-gjenotipizimi tregon efektivitetin e terapisë, pasi nuk është i mundur ri-infeksioni me të njëjtin lloj.

Çmimi për teste

Kostoja e testimit për praninë e papillomavirusit njerëzor në trup varet nga cili ekzaminim është planifikuar.

Diagnostifikimi konvencional i PCR në shumicën e klinikave është i lirë. E njëjta metodë me përcaktimin e disa llojeve të virusit dhe praninë e tyre sasiore në organizëm tashmë është më e shtrenjtë. Kostoja më e lartë e testit Dijin.